XI. Simulirana suđenja za učenike srednjih škola u Općinskom sudu u Novom Zagrebu

Slika /slike/Zakon u razredu.png

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Općinskim sudom u Novom Zagrebu,  Vrhovnim sudom Republike Hrvatske, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i drugim predstavnicima pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj, organizira jedanaestu Državnu smotru pod nazivom Zakon u razredu – simulirana suđenja za učenike srednjih škola iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.

Državna smotra održat će se u subotu, 10. ožujka 2018. godine u prostorijama Općinskog suda u Novom Zagrebu.
 
Općinski sud u Novom Zagrebu je, nakon što je u 2017. godini uspješno provedena simulacija suđenja za učenike srednjih škola iz područja građanskog prava na tom sudu, od strane Agencije za odgoj i obrazovanje prepoznat kao pouzdan i stručan partner u provedbi aktivnosti na području obrazovanja učenika i razvijanju elementarne pravne pismenosti učenika kao dijela opće kulture.
 
Na državnoj smotri participirat će 250 učenika iz 23 srednje škole iz cijele Republike Hrvatske.
 
Učenici će sudjelovati u kaznenoj parnici pod nazivom “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Andreje Rogan" koju će izvesti pred dvanaest sudaca kaznenog prava,  zamjenikom predsjednika Vrhovnog suda Marinom Mrčelom i predsjednicom Općinskog suda u Novom Zagrebu Ivanom Mašić. Predmetni slučaj je istinit sudski proces s izmijenjenim akterima.
 
Cilj državne smotre je omogućiti učenicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za razumijevanje i usvajanje vrijednosti pravne države, prevenciju korupcije, kao i približiti učenicima značenje zakonske ovlasti suda u demokratskom društvu, uloge sudaca, sudskog postupka i sudskih presuda jer je pravna država važna komponenta svakog slobodnog društva, a prava koja zakon jamči pojedincima ne mogu se učinkovito zaštititi ukoliko ista ne postoje.
           
Tijekom sudjelovanja u simuliranom sudskom postupku sudionici imaju priliku upoznati se s izuzetno važnom ulogom koju pravosudni sustav ima prilikom zaštite temeljnih vrijednosti u društvu kao što su život, sloboda, vlasništvo, privatnost, ljudsko dostojanstvo, distributivna i korektivna pravda i učinkovitost, a osim teorijskih znanja učenici stječu i praktične uvide u koncept pravne države, učeći pritom što znači da su u pravnoj državi svi građani pred zakonom jednaki i da se svi zakoni na isti način odnose na sve građane.

Pisane vijesti | Organizacija pravosuđa