Državni tajnik Salapić govorio na temu ovrha u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“

Slika /slike/salapić.PNG

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" državni tajnik Josip Salapić govorio je o moratoriju na ovrhe i izmjenama i dopunama Ovršnog zakona.

Na početku emisije državni tajnik objasnio je da je zbog zdravstvenog stanja i pandemije COVID-a 19 došlo do moratorija ovršnog postupka.

„Mi smo procijenili kada je Hrvatska bila u potpunom zatvaranju i kada smo imali zadatak da sačuvamo radna mjesta da sačuvamo gospodarsku i radnu aktivnost. To sve ima poveznicu na građane i njihovu plaću jer ako nema plaća nema ni plaćanja obveza“, izjavio je državni tajnik Salapić.

Državni tajnik Salapić ističe da je učinjeno sve da se ne dogodi ovršni tsunami u Hrvatskoj i da je postignut dogovor s javnobilježničkom komorom da se ovrhe ne naplate odjednom.

„Mi smo u brojnim razgovorima s javnobilježničkom komorom, predstavnicima vjerovnika i banaka zamolili da se ne krene odjednom na sve ovrhe nego da se to pokuša učiniti u fazama. Bit će tri faze, oko 60.000 u svakoj. Prva faza ide od 19. studenog, a druga faza ide 20. studenoga za prva tri mjeseca moratorija i 20. siječnja za druga tri mjeseca moratorija“, kazao je državni tajnik Salapić.

Državnik tajnik istaknuo je da se na ovaj način pokušava štititi dostojanstvo dužnika, ali i vladavina prava i gospodarske aktivnosti. Dodao je kako će se smanjivati troškovi postupka, a ovrhe radi ispražnjenja i predaje nekretnine (deložacija) neće se provoditi u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja.

Također, povećat će se iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti sa 20.000 na 40.000 kn te će se proširiti krug primanja izuzetih od ovrhe na božićnice, uskrsnice, regrese i ostale novčane prigodne.

„Važno je da građani znaju da do sada nismo imali prethodnu obavijest o ovršeniku i da sada ovršenik mora unaprijed znati o eventualnom ovršnom postupku“ istaknuo je državni tajnik Salapić te dodao kako se izbacuju troškovi potvrde i izvršnosti ovršne isprave koji iznose 250 kuna plus PDV, te predvidivi troškovi ovršnog postupka.

Među novinama izmjena i dopuna Ovršnog zakona državni tajnik Salapić posebno je istaknuo uvođenje elektroničkog obrasca koji će vjerovnik moći vrlo brzo sastaviti te ga uz trošak od oko 50-ak kuna poslati javnobilježničkoj komori koja će ga dodijeliti javnom bilježniku na području gdje ovršenik živi. „To je velika ušteda jer se izbjegavaju odvjetnički troškovi", zaključio je državni tajnik Salapić.

Pisane vijesti