Uspješno okončan postupak mirenja

Slika /slike/banneri/mirenje.jpg

Danas je u Ministarstvu pravosuđa uspješno okončan postupak mirenja između Vlade RH i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zbog zahtjeva Sindikata za povećanjem plaća zaposlenih u pravosudnim  tijelima, koji je započet 9. travnja 2019. godine.

Nakon četiri sastanka dvije strane usuglasile su se o prijedlogu povećanja plaće za 9% za najniže rangirane službenike u pravosudnim tijelima (zapisničari, administrativni referenti – sudski zapisničari i upisničari, administrativni referenti – državnoodvjetnički zapisničari i upisničari, voditelji sudskih i državnoodvjetničkih pisarnica) te izjednačavanju plaća sudskih savjetnika u prvostupanjskim sudovima s plaćama savjetnika u županijskim sudovima i državnoodvjetničkih savjetnika u općinskim državnim odvjetništvima s plaćama savjetnika u županijskim državnim odvjetništvima.

Dogovoreno povećanje, kojim će biti obuhvaćeno 5.161 ili 67,4% službenika u pravosudnim tijelima od ukupnog broja od 7.662 zaposlenih, realizirat će se počevši s 1. rujna ove godine za što je osigurano 8,6 milijuna kuna, dok će u 2020. godini za navedena povećanja biti osigurano 34,4 milijuna kuna, zbog čega će Vlada u narednom razdoblju pristupiti odgovarajućoj izmjeni i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

O plaćama zaposlenih u pravosudnim tijelima koje nisu obuhvaćene dogovorenim povećanjem, dvije će strane nastaviti razgovore u narednom razdoblju, kroz kolektivne pregovore i izradu Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.
 
Za Vladu RH, predstavnik Vlade 
u postupku mirenja
 
dr. sc. Kristian Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa
Za Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH
 
Boris Pleša, predsjednik Sindikata


Pisane vijesti