Svečano otvorena zgrada pravosudnih tijela u Karlovcu

 • Slika /slike/vijesti naslovnica/14-07-2017 Svečano otvaranje zgrade u Karlovcu/IMG_4661.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

U Karlovcu je u petak, 14. srpnja  2017. godine održana svečana ceremonija povodom zatvaranja programa Norveškog financijskog mehanizma HR04 2009.-2014. 

Događanje su organizirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo pravosuđa.
 
Prisutnima su se obratili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, župan Karlovačke županije Damir Jelić te gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.
 
Gradonačelnik Damir Madić uvodno je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog uređenja zgrade pravosudnih tijela, budući da će se zaposlenima poboljšati uvjeti rada, a sugrađanima kvaliteta usluga koje ovdje budu trebali.
 
Župan Damir Jelić istaknuo je kako se dugo iščekivao ovaj projekt i kako je on jedan lijepi motiv za sve žitelje Karlovačke županije da vide kako država može sa svojim partnerima, prije svega Norveškom, ulaziti u projekte i energetske učinkovitosti.
 
Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan napomenuo je, između ostaloga, kako samo dva grada u Hrvatskoj imaju zgradu koja objedinjava sva pravosudna tijela na području županije i to Varaždin i Karlovac. Kako je pravosuđe javni servis građana, na ovaj će se način i građanima omogućiti da ostvare i one potrebe i svrhe zbog kojih je potrebno i sudovanje te će ovaj prostor omogućiti skraćivanje radnih procesa, jer se sve nalazi u istoj zgradi.
 
Veleposlanica Astrid Versto izrazila je svoje zadovoljstvo zbog uspješne implementacije ovog projekta navodeći kako ovo prekrasno, obnovljeno zdanje predstavlja predanu i plodonosnu suradnju između naše dvije zemlje.
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako je ovo formalno završetak komponente jedan ovoga projekta podizanja kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava, međutim, dodao je da je to projekt koji je stalno u tijeku jer se iz dana u dan diže kvaliteta pravosuđa i bez obzira što postoje brojne kritike da je pravosuđe sporo, često se to mjeri po pojedinačnim predmetima, a ispod radara javnosti prolaze deseci tisuća predmeta koji u pravosuđu prolaze vrlo korektno.   
 
Ministrica Gabrijela Žalac zahvalila je Kraljevini Norveškoj i sudionicima na ovome projektu te je istaknula kako je ovo jedan od najvećih i najboljih projekata u ovoj financijskoj perspektivi dodavši kako je pred nama novih 103,4 milijuna eura koje trebamo iz financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i europskog gospodarskog prostora  iskoristiti u sljedećem financijskom okviru.
 
U sklopu programa HR04 proveden je projekt „Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje” kroz koji je obnovljena zgrada pravosudnih tijela u Karlovcu u kojoj su smješteni Županijski sud, Općinski sud, Prekršajni sud, Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo te Stalna služba Trgovačkog suda u Zagrebu. Cilj projekta bilo je povećanje učinkovitosti pravosuđa i poboljšanje kvalitete pravosuđa u skladu s europskim standardima.
 
Projekt je financiran sredstvima darovnice Kraljevine Norveške u sklopu Norveškog financijskog mehanizma 2009.-2014. uz sufinanciranje nacionalnim sredstvima  u iznosu od 3,2 milijuna eura.

Pisane vijesti