Suradnja hrvatskog i litvanskog pravosuđa na twinning light projektu IPA 2011

  • Slika /slike/JAVNO SAVJETOVANJE/IMG_9415.JPG
  • Slika
  • Slika

Svečano je otvoren projekt IPA 2011 „Jačanje rada Pravosudne akademije kroz razvoj kurikuluma i stručno usavršavanje u području korištenja vještačenja" u suradnji hrvatskog i litvanskog pravosudnog sustava. 

U petak 16. prosinca 2015. godine u Kući Europe otvoren je program IPA 2011 usmjeren na suradnju Ministarstva pravosuđa, Pravosudne akademije i europskih partnera. Krajnji cilj ove suradnje je unaprijediti daljnji razvoj Pravosudne akademije kao ustanove nadležne za usavršavanje pravosudnih dužnosnika. Unutar šest mjeseci, koliko program traje, izradit će se nastavni plan i program za primjenu vještačenja. Pored navedenog, vršit će se edukacije pravosudnih dužnosnika vezanih za upotrebu vještačenja kao neophodnog sredstva u sudskom postupku.
 
„Cilj je da vještačenje bude ono što riječju zakona i jest – dokazano sredstvo kojim će se sud poslužiti kada ne raspolaže dovoljnim stručnim znanjem za utvrđivanje određene činjenice“ navela je zamjenica ministra Sandra Artuković Kunšt ističući pritom važnost ove suradnje dviju država i samog projekta. Troškovi vještačenja u rashodovnoj su strani proračuna iznimno visoki. Građanima bi pristup pravdi trebao biti neograničen i slobodan, ali zbog visokih troškova vještačenja, on to najčešće nije, zaključno je izjavila Artuković Kunšt.
 
Litvanski kolege izrazili su zadovoljstvo zbog ove suradnje te priopćili kako su iznimno počašćeni što surađuju s Republikom Hrvatskom na ovome projektu. Prisutnima su se obratili i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević, zamjenik ministra pravosuđa Republike Litve Paulius Griciunas, voditeljica projekta u državi članici i ravnateljica Centra za forenzične znanosti pri Ministarstvu pravosuđa Republike Litve Gabrielė Juodkaitė-Granskienė, ravnateljica Pravosudne akademije i voditeljica projekta Andrea Posavec Franić te ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nataša Mikuš Žigman.


Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi