Sudjelovanje na 5. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Petar Šarčević

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/5 međunarodna konferencija/Konferencija.jpg
  • Slika

Državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj sudjelovao je na „Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Petar Šarčević“ koju su 6. i 7. listopada 2017. u Opatiji organizirali Hrvatska udruga za poredbeno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci te Fridtjof Nansen Institute (Lysaker, Norveška).

Ovogodišnja konferencija, peta po redu, organizirana je pod egidom „Informacije i podaci: Pogled u budućnost“ – prvoga dana konferencije, uz uvodno izlaganje, dvije su osnovne teme bile Zaštita povjerljivih informacija nasuprot pristupu informacijama ili njihovoj objavi te Upravljanje zaštitom podataka: Težak zadatak za voditelje obrade i ispitanike.

Državni tajnik je održao izlaganje, u okviru druge teme, naslovljeno „Izazovi hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu glede zadržavanja podataka elektroničke komunikacije u svjetlu sudske prakse Suda Europske unije“.

Ukazao je na presude Suda EU u predmetima Digital Rights i Tele 2 koje su, prema nacionalnim zakonodavstvima država članica, aktualizirale pitanja zakonodavnih rješenja vezano za zadržavanje podataka elektroničke komunikacije, pristup takvim podacima od strane nadležnih nacionalnih tijela te sprečavanje zlouporabe. Cjelovito je prikazan hrvatski pravni okvir koji se primjenjuje u ovom području te mjerodavno zakonodavstvo EU, kao i zakonodavne implikacije za države članice Unije nastale s obzirom na dvije presude.  

Uz državne dužnosnike Republike Hrvatske na konferenciji su izlagali suci i sutkinje Suda EU te suci i sutkinje iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije, sudski savjetnici Suda EU, povjerenica za informiranje u Republici Hrvatskoj, predstavnici/e akademske zajednice, predstavnici/e Europske komisije te odvjetničke branše i korporativnog sektora. 

Pisane vijesti