Razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Podrška žrtvama i svjedocima/Okrugli stol - razvoj sustava/IMG_3523.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak, 5. svibnja 2017. godine održano je predstavljanje natječaja „Razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima pružanjem potpore partnerskoj mreži organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima“

Drugu godinu za redom Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa priprema natječaj za dodjelu financijskih sredstava organizacijama civilnog društva u svrhu osiguravanja aktivnosti podrške žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.    
                                                                    
Prisutne sudionike skupa uvodno je pozdravila pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić koja je istaknula važnost daljnjeg sveobuhvatnog razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima. Naglasila je potrebu daljnjeg razvoja suradnje s organizacijama civilnog društva koje već aktivno djeluju i koje su zainteresirane svoje aktivnosti i nadležnost proširiti i na pružanje podrške svim žrtvama i svjedocima, neovisno o vrsti kaznenog djela, uključujući i pružanje podrške na sudovima, tijekom kaznenog ili prekršajnog postupka.
 
Sudionicima je predstavljen predstojeći natječaj Ministarstva pravosuđa, Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima namijenjen financiranju programa organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2017. godini.
 
Opći cilj natječaja je osnažiti partnersku mrežu organizacija civilnog društva koje će pružati direktnu pomoć i podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.
 
Osim neposrednog pružanja podrške žrtvama i svjedocima, izabrana partnerska mreža organizacija civilnog društva bit će zadužena za koordinaciju rada i podršku članicama mreže, edukaciju djelatnika i volontera koji će pružati podršku žrtvama i svjedocima, medijsku kampanju i promidžbu projektnih aktivnosti, kao i nadziranje provođenja projektnih aktivnosti.
 
Natječajem će biti financirano provođenje programa u trajanju od 36 mjeseci, a razdoblje na koje se sklapa ugovor iznosi 12 mjeseci. Početak provedbe programa je siječanj 2018. godine.
 
Organizacije civilnog društva čiji su programi financirani od strane Ministarstva pravosuđa iz javnih izvora za 2016. godinu predstavile su svoje dosadašnje aktivnosti i s prisutnima podijelile svoja iskustva u pružanju podrške žrtvama i svjedocima.   
 
Na predstavljanju natječaja u Ministarstvu pravosuđa sudjelovali su predstavnici 14 organizacija civilnog društva. Kako bi se omogućilo sudjelovanje i drugim zainteresiranima koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati predstavljanju natječaja u Ministarstvu pravosuđa, za vrijeme održavanja skupa bio je osiguran prijenos uživo putem Youtube kanala, te je tim putem predstavljanje natječaja pratilo 5 organizacija civilnog društva (iz Osijeka, Rijeke, Virovitice, Splita i Dubrovnika).  
 
Predstavnici udruga iskazali su interes za razvojem suradnje sa Ministarstvom pravosuđa, Samostalnom službom za podršku žrtvama i svjedocima i zahvalili na informacijama koje će im biti korisne prilikom pripreme projekata i prijave za natječaj.
Snimka s predstavljanja natječaja dostupna je na Youtube kanalu: Ministarstvo pravosuđa - Razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=yDfwiZCHAwQ&feature=youtu.be

Za dodatne informacije o predstojećem natječaju možete se obratiti Samostalnoj službi za podršku žrtvama i svjedocima putem e-mail adrese: javnipoziv.podrskazrtvama@pravosudje.h

Pisane vijesti | Pomoć žrtvama i svjedocima