Predstavljeni rezultati programa „Neprekinute veze“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/29-11-2019-Neprekinute veze/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na konferenciji za medije u Kaznionici u Lepoglavi Ministarstvo pravosuđa i UNICEF predstavili su u petak, 29. studenoga 2019. godine program „Neprekinute veze”. 

Riječ je o programu pružanja podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne, a koji provode Ministarstvo pravosuđa i UNICEF uz podršku udruge RODA – Roditelji u akciji.
 
Boravak osobe na izdržavanju kazne izaziva negativne posljedice za dobrobit obitelji, a posebno djeteta čiji je roditelj u zatvoru. Na učestalost kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji utječu različiti čimbenici kao što su udaljenost kaznenih tijela od mjesta prebivališta obitelji, materijalne mogućnosti obitelji, obiteljski odnosi, kao i odluka samog zatvorenika-roditelja u vezi s dolaskom djeteta u zatvor ili kaznionicu. Očuvanje obiteljske povezanosti i kvalitetnih obiteljskih odnosa tijekom izvršavanja kazne značajno doprinosi ublažavanju negativnih učinaka lišavanja slobode te se video-posjetom zatvorenicima-roditeljima omogućio kvalitetan kontakt s njihovom djecom i smanjile štetne posljedice odvojenosti. Kako bi zatvorenik mogao što kvalitetnije ispunjavati roditeljsku ulogu bilo je važno uspostaviti razne mogućnosti komunikacije i urediti okruženje u kojima će se ona odvijati, što smo, zahvaljujući suradnji s UNICEF-om osigurali – naglasio je tom prigodom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
 
Prema posljednjim dostupnim podacima,u Hrvatskoj oko 12 500 djece godišnje odrasta bez jednog ili oba roditelja jer se oni nalaze na izdržavanju kazne zatvora. Djeca se u takvoj situaciji mogu osjećati napušteno posebno ako ne mogu razgovarati sa svojim roditeljima. Ulaganje u edukaciju osoblja i u opremu za video-posjete te opremanje prostorija posebno uređenih za posjete djece odgovor su na tu njihovu potrebu.
 
Djeca čiji su roditelji na izdržavanju zatvorske kazne posebno su osjetljiva skupina, izložena povećanim rizicima od stigmatizacije u društvu, socijalne isključenosti i od siromaštva, a kada govorimo o zaštiti prava djece, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jedan je od ključnih partnera UNICEF-a. Tu smo kako bismo podržali program „Neprekinute veze” jer prepoznajemo njegovu iznimnu važnost upravo kroz zajedničko djelovanje usmjereno na pružanje podrške i zaštitu prava djece i obitelji - kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.
 
Kroz program „Neprekinute veze” UNICEF je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Udrugom RODA osigurao opremu za video-pozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete, kako bi oni bili prilagođeni potrebama djece,u sedam kaznionica i zatvora. Kroz edukaciju osoblja UNICEF je podržao razvoj modela osoblja za potporu obiteljima u zatvorskom sustavu. Financijska je vrijednost programa 649.000 kuna. Očekuje se da će u ovoj godini 800 djece koristiti mogućnost video-posjeta.
 
Iznimno je važno razumjeti da djeca ne smiju biti žrtve loših odluka i djela svojih roditelja. Djeca i mladi čiji roditelji izdržavaju kaznu zatvora često nisu u mogućnosti redovito posjećivati svoje roditelje zbog udaljenosti ili previsokih troškova putovanja. Ako im omogućimo da sa svojim roditeljima razgovaraju putem video-poziva i posjećuju ih u prostoru u kojem mogu čitati, igrati se i razgovarati s njima to im može pomoći da se lakše nose sa situacijom s kojom se suočavaju. Zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što prepoznaje važnost održavanja obiteljskih veza za dobrobit djece čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne – naglasila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
 
Uz niz problema s kojima se dijete suočava kad roditelj završi u zatvoru, tu je i izostanak suosjećanja njegove okoline za traumatičnu situaciju u kojoj se ono našlo. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj su se dogodile značajne pozitivne promjene i razvili inovativni modeli podrške. Zatvori nisu mjesta u koja bi djeca trebala odlaziti, ali danas je za velik broj djece susret s roditeljem unutar zatvorskih zidova realnost. Kroz ovaj projekt osiguravamo im da se u zatvoru osjećaju sigurno, dobrodošlo i poštovano, a prostore posjeta uređujemo tako da potiču kvalitetno i smisleno druženje s roditeljem – kazala je Ivana Zanze iz Udruge RODA – Roditelji u akciji.

Pisane vijesti | Zatvorski sustav i probacija