Održana 2. Međunarodna konferencija sudaca

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2 međunarodna konferencija sudaca/konferencija-25_30020276465_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak, 30. rujna 2016. godine, u organizaciji Udruge hrvatskih sudaca, Ogranak Zadar, u prostoru Zadarskog Sveučilišta svečanim otvorenjem održana je 2. Međunarodna konferencija sudaca. 

Važnost ovog skupa i značaj tema u svojim su uvodnim izlaganjima istaknuli ministar pravosuđa Ante Šprlje, izaslanica župana Zadarske županije Marina Dujmović-Vuković, prorektor Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Josip Faričić, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa, predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić te u ime organizatora, predsjednica Udruge hrvatskih sudaca, ogranak Zadar, Jadranka Nižić Peroš.

Konferencija je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, te uz potporu Ministarstva pravosuđa RH, Ministarstva vanjskih poslova SAD, Zadarske županije i CEELI Instituta u Pragu.

Prva Međunarodna konferencija sudaca, održana je u rujnu 2015. godine i rezultirala je velikim brojem sudionika te ukazala na potrebu redovitog održavanja skupova na kojima će suci razmjenjivati svoja mišljenja i iskustva.
Tako je i ovogodišnja konferencija izazvala veliko međunarodno zanimanje. Sudjelovanje je prijavilo više od sedamdeset sutkinja i sudaca iz čak 15 europskih zemalja.

Konferencija je tematski posvećena pitanjima neovisnosti i nepristranosti sudaca kao temeljnim elementima sustava vladavine prava, jamstvu poštenog suđenja i izgradnje povjerenja građana u pravosudni sustav.

Raspravljalo se i o važnosti strateškog i proaktivnog komuniciranja sudova s javnošću, o komunikaciji s medijima te o ulozi novih medija i društvenih mreža kao inovativnih i kreativnih komunikacijskih kanala 21. stoljeća, koji omogućuju  interaktivnu, javnu komunikaciju.

Kao značajna tema Konferencije prepoznata je nužnost poznavanja Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - koja nesumnjivo danas  predstavlja vodeći izvor prava u zemljama članicama Vijeća Europe.
Stoga je posebno istaknuto da je analiza konvencijskog teksta, kao i praćenje judikature Europskog suda za ljudska prava s tim u svezi, imperativ za suce i sve druge sudionike sudskih postupaka.

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi