Održan okrugli stol povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela

 • Slika /slike/vijesti naslovnica/22-02-2019-okrugli stol povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela/IMG_8361.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić sudjelovala je u petak, 22. veljače 2019. godine na okruglom stolu koji je održan u Ministarstvu pravosuđa na temu „Pojedinačna procjena žrtve – praktična iskustva i izazovi“.  

Cilj okruglog stola bio je raspraviti o iskustvima i izazovima u provedbi pojedinačne procjene žrtve kao i o mogućim načinima unaprjeđenja suradnje s tijelima, organizacijama i ustanovama koje pružaju pomoć i podršku žrtvama kaznenih djela.
 
Pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić u pozdravnom govoru navela je da Ministarstvo pravosuđa svojim intenzivnim radom u posljednjih 10 godina ulaže napore u razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima kao i u ostvarivanje pravnog i institucionalnog okvira potrebnog za ostvarivanje tih prava. Istaknula je važnost pojedinačne procjene žrtve kao novine u kaznenom postupku, čime je implementirana Direktiva EU 2012/29/EU o uspostavi minimalnih standarda prava, zaštite i podrške žrtava kaznenih djela.
 
Predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, sutkinja Ana Garačić naglasila je važnost uloge žrtve kao i potrebu osiguranja dodatne izobrazbe, kako u odnosu na žrtve kaznenih djela općenito, tako i u odnosu na pojedinačnu procjenu potreba žrtve. Na međusektorskim edukacijama stručno bi se usavršavali suci, državni odvjetnici, policijski službenici, kao i predstavnici drugih tijela, organizacija i ustanova koje pružaju pomoć i podršku žrtvama kaznenih djela.
 
Održana su izlaganja predstavnika Ministarstva pravosuđa, suda, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odjela za podršku žrtvama i svjedocima i organizacije civilnog društva uključene u program Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.
             
Na okruglom stolu izlagači su predstavili sljedeće teme:
 
Svrha pojedinačne procjene žrtve i uloga nadležnih tijela
 • Važnost primjene odredbe o provođenju pojedinačne procjene žrtve
Ministarstvo pravosuđa, pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić
 
 • Svrha pojedinačne procjene žrtve
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas
 
 • Iskustva policije u provedbi pojedinačne procjene žrtve
Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, Odjel maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, policijski službenik Marko Pavić
 
 • Iskustva državnog odvjetništva u provedbi pojedinačne procjene žrtve
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, zamjenica županijskog državnog odvjetnika Natalija Slavica
 
 • Iskustva suda u provedbi pojedinačne procjene žrtve
Županijski sud u Splitu, sutkinja mr. sc. Ljiljana Stipišić
 
Uloga organizacija za podršku žrtvama i svjedocima
 • Uloga odjela za podršku žrtvama i svjedocima u provedbi pojedinačne procjene žrtve Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Vukovaru, voditeljica Odjela Branka Lučić
 • Uloga organizacija civilnog društva u provedbi pojedinačne procjene žrtve
Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, Ženska soba – Centar za seksualna prava, voditeljica programa Anamaria Drožđan-Kranjčec
 
Na okruglom stolu, osim predstavnika navedenih institucija i organizacija, sudjelovali su i predstavnici Vrhovnog suda RH, Visokog prekršajnog suda RH, županijskih i općinskih sudova, županijskih i općinskih državnih odvjetništava, policijskih uprava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Pravosudne akademije, odjela za podršku žrtvama i svjedocima, probacijskih ureda, organizacija civilnog društva i drugi.
 
Nakon održanih izlaganja i rasprave, razmijenjena su iskustva iz prakse važna za daljnju primjenu Pravilnika o načinu provedbe pojedinačne procjene žrtve. Naglašena je važnost daljnje međusektorske suradnje te je posebno istaknuta uloga odjela za podršku žrtvama i svjedocima, kao i uloga organizacija civilnog društva koje tijelima dostavljaju potrebne podatke i preporuke.

Pisane vijesti | Pomoć žrtvama i svjedocima