Novouređena zgrada Županijskog suda u Osijeku

Slika /slike/vijesti naslovnica/16-11-2018-Županijski sud u Osijeku/IMG_7442.JPG

Državni tajnik mr.sc. Josip Salapić sudjelovao na svečanosti u povodu novouređene zgrade Županijskog suda adaptirane u sklopu projekta IPA 2011: Potpora racionalizaciji mreže sudova u petak, 16. studenog 2018. godine u Osijeku

Uz državnog tajnika Salapića otvorenju zgrade prisustvovali su i Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Velimir Žunac, gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić te drugi uzvanici.

Sudionike svečanosti je u ime ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića pozdravio državni tajnik mr.sc. Josip Salapić naglasivši značaj projekta jer je cijeli projekt započeo u prošlom mandatu ministra Bošnjakovića, a sada se u ovome i dovršio. Državni tajnik Salapić najavio je i preuređenje Dvorane suda te daljnja ulaganja u infrastrukturu sudova i DORH-a.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa mr.sc. Josip Salapić kazao je kako je ovo jedan od sudova koji prati koncepciju razvoja pravosudnog sustava, istaknuvši kako su učinkoviti i brzi pravosudni postupci s malo troškova budućnost Hrvatske. "Od sutkinja i sudaca očekujemo da štite vladavinu prava, kao najvišu ustavnu vrednotu, a naša je zadaća kao Ministarstva da vam osiguramo uvjete rada, s modernim tehnologijama, koje zahtijeva vrijeme u kojem živimo. Nema rezultata, ako su oni koji rade mimo zakona korak ispred nas u tehnologiji i uvjetima rada," naglasio je državni tajnik Salapić. 

Županijski sud u Osijeku četvrti je sud po veličini u Republici Hrvatskoj, smješten je u zgradi izgrađenoj 1898. godine koja je zaštićeno kulturno dobro. Projektom obnove osigurani su odgovarajući uvjeti za rad Županijskog i Općinskog suda u Osijeku kroz uređenje fasade, promjenu unutarnje i vanjske stolarije, sustava centralnog grijanja, protupožarnog sustava, električnih instalacija, vodovoda, kanalizacije, sustava hlađenja, sanaciju dizala, prilagodbu zgrade za osobe s invaliditetom i sanaciju vlage.
                       
Radovi na zgradi započeli su 2015. godine i iznosili su ukupno 24.687.223 HRK. Nakon provedenog tehničkog pregleda i 27 mjeseci radova, 5.rujna 2018. godine izdana je Uporabna dozvola za novouređenu zgradu.

Pisane vijesti | Organizacija pravosuđa