Modernizacija prekogranične pravosudne suradnje

  • Slika /slike/novi osj/Trijalog 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Postignut politički sporazum o izmjenama dviju uredbi – Vijeće EU, Europski parlament i Europska komisija postigli dogovor o uredbama u domeni pružanja pravne pomoći (dostava i izvođenje dokaza).

Posljednjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske Unije, 30. lipnja 2020.g., održan je drugi politički trijalog (prvi trijalog je održan 29. siječnja 2020.g.) između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Europske komisije vezano za dva zakonodavna prijedloga – Prijedlog izmjene Uredbe o dostavi u građanskim ili trgovačkim stvarima i Prijedlog izmjene Uredbe o izvođenju dokaza u građanskim ili trgovačkim stvarima.

Delegaciju Vijeća EU predvodio je pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec, na čelu izaslanstva Europskog parlamenta bili su zastupnici Franco Roberti (S&D) i Emil Radev (EPP), dok je Europsku komisiju predstavljao Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders. Ovaj politički trijalog je rezultirao postizanjem konačnog političkog sporazuma u odnosu na oba navedena zakonodavna prijedloga.

Ovim zakonodavnim prijedlozima će se unaprijediti brzina i ukupna učinkovitost prekograničnih sudskih postupaka – bit je ovih izmjena u stvaranju takvog pravnog okvira koji će dovesti do optimalnog korištenja suvremenih informatičkih tehnologija i digitalnih rješenja u provedbi prekogranične pravosudne suradnje. Ključni je cilj, koji se planira postići ovim zakonodavnim izmjenama, između država članica EU osigurati brzo i učinkovito slanje i dostavu sudskih i izvansudskih pismena te zahtjeva za pružanje pravne pomoći i obavijesti povezanih s izvođenjem dokaza. "Imati moderni, digitalizirani sustav pravosudne suradnje sada je važnije nego ikad prije. Privremeni sporazum postignut danas s Europskim parlamentom poboljšat će pristup građana pravdi, čineći postupke bržim i učinkovitijim." rekao je ministar pravosuđa Republike Hrvatske, Dražen Bošnjaković.

Promjene u obje Uredbe podrazumijevaju upotrebu „elektroničkog decentraliziranog IT sustava“, koji se sastoji od međusobno povezanih nacionalnih informatičkih sustava, za prijenos dokumenata i zahtjeva između država članica EU.  Nadalje, Europska Komisija će biti odgovorna za  stvaranje, održavanje i budući razvoj referentnog implementacijskog sustava  koji države članice mogu upotrebljavati  kao svoj  pozadinski sustav, umjesto  nacionalnog  IT sustava. Novina je i uvođenje elektroničke dostave te je izmjenama dodatno promovirano  neposredno izvođenja dokaza putem videokonferencije i drugih tehnologija za komunikacije na daljinu (npr. kada se dokaz treba  izvesti saslušanjem osobe koja se nalazi u drugoj državi članici EU).
 

Pisane vijesti