Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudjeluje na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije koji se održava dana 11. i 12. listopada 2018. u Luxembourgu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/JHA/IMG_1296.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 11. listopada 2018. godine Vijeće EU održava se u formatu pravosuđa, dok će se dana 12. listopada 2018. godine sastati EU ministri unutarnjih poslova.

Na sastanku su ministri usvojili opći pristup o prijedlogu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o okvirima za preventivno restrukturiranje, o oslobođenju od dugova i zabrani obavljanja djelatnosti te o mjerama za povećanje učinkovitosti postupaka restrukturiranja, insolventnosti i otpustu duga te su proveli raspravu o politikama o novom zakonodavnom paketu u području elektroničkih dokaza - prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o europskom nalogu za dostavljanje i europskom nalogu za čuvanje elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima te prijedlogu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju usklađenih pravila za imenovanje pravnih zastupnika za potrebe prikupljanja dokaza u kaznenim postupcima.
 
Nadalje, ministri su usvojili Zaključke Vijeća o primjeni Povelje EU o temeljnim pravima u 2017., te su iznijeli svoja stajališta o unaprjeđenju pravosudne suradnje u kaznenim stvarima koja zahtijeva jačanje uzajamnog povjerenja, te su pozvani predložiti odgovarajuće mjere, a sve u cilju jačanja međusobne suradnje i povjerenja prilikom primjene zakonodavnih instrumenata Europske unije u prekograničnim postupcima.
 
Zaključno, ministri pravosuđa su na radnom ručku razmijenili stavove i iznijeli iskustva vezana uz korištenje financijskih sredstava iz različitih programa i fondova EU, u cilju razvoja i modernizacije nacionalnih pravosudnih sustava, dok je Europska komisija izvijestila o trenutnim aktivnostima vezanim uz implementaciju Uredbe Vijeća o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („EPPO”), te o pripremama za nadolazeće izbore za Europski parlament.

Pisane vijesti