Ministar Bošnjaković: Visoki kazneni sud je dobar za ujednačavanje sudske prakse

Slika /slike/banneri/Ministar Bošnjaković_1.jpg

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je, uoči sjednice Vlade, rekao da je odluka Ustavnog suda o pokretanju postupka ocjene ustavnosti zakonskih članaka koji predviđaju osnivanje Visokog kaznenog suda procesna odluka.

"S obzirom na to da je pokrenuta ocjena ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o kaznenom postupku vezanih za osnivanje Visokog kaznenog suda, Ustavni sud je donio odluku da se dalje ne provode nikakvi postupci i radnje dok on ne odluči o ustavnosti. To je jedna procesna odluka", ocijenio je ministar Bošnjaković. 

Proces će trajati ovisno o tome koliko je vremena Ustavnom sudu potrebno da pripremi odluku, dodao je. Upitan jesu li razgovarali sa stručnjacima dok su pisali zakon,  jer se sada može dogoditi da sud neće funkcionirati, odgovorio je da će situacija biti jasna tek po odluci Ustavnog suda. 

"Smatram da smo ovdje napravili dobru stvar vezano za ujednačavanje sudske prakse. Kad pogledate Zakon o parničnom postupku, tu smo uveli reviziju po dopuštenju i ogledni spor. Dakle, Vrhovni sud će postupati u onim najvažnijim predmetima gdje će ujednačavati sudsku praksu", rekao je.
Dodao je da je Vrhovni sud trenutno žalbeni sud jer odlučuje u žalbama protiv presuda županijskih sudova, a zatim odlučuje o svojoj presudi po izvanrednom pravnom lijeku. 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijela grupacija koja je sama u zakon stavila odredbu da će Visoki kazneni sud biti osnovan 1.1.2020.

"Toga nema nigdje u svijetu i ako pogledamo ovaj zahtjev za ocjenom ustavnosti koji je podnesen - njega je podnijela grupacija, dakle SDP koji su 2014., kada su mijenjali Zakon o kaznenom postupku, sami stavili odredbu da će Visoki kazneni sud biti osnovan 1. siječnja 2020.", ustvrdio je Bošnjaković.
Upitan je li moguće da Ustavni sud ukine Visoki kazneni sud, rekao je da je to teoretski moguće, ali da će još vidjeti hoće li do toga doći i pod kakvim argumentima, ponovivši da su ovakvom organizacijom pravosuđa omogućili da Vrhovni sud i u građanskim i kaznenim stvarima ujednačava sudsku praksu i da ispunjava svoje ovlasti koje mu je dao Ustav. 

Zbog pokretanja ustavnosudskog postupka Visoki kazneni sud neće započeti s radom 1. siječnja iduće godine, a 11 sudaca koji su u studenom izabrani za suce tog suda, koji bi trebao rješavati žalbe na sve odluke županijskih sudova donesene u prvostupanjskim kaznenim postupcima, neće biti pozvani na davanje prisege. 

Suspendira se izvršenje svih radnji vezanih uz Visoki kazneni sud do konačne odluke Ustavnog suda o tome da li Visoki kazneni sud s ovako definiranom nadležnosti i sustavom izvanrednih pravnih lijekova narušava ustavnu poziciju Vrhovnog suda kao najvišeg suda koji osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni. 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Visokog kaznenog suda, čije je osnivanje ministar Bošnjaković povjerio predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću, podnijeli su bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić i njegov stranački kolega, saborski zastupnik Peđa Grbin.

Izvor: Hina

Pisane vijesti