Ministar Bošnjaković u "Temi dana" HRT-a o utjecaju aktualne krizne situacije na rad pravosuđa

Slika slike/novi osj/dbtema.png

Ministar pravosuđa Bošnjaković je gostujući 26. ožujka u emisiji HRT-a "Tema dana" odgovarao na pitanja o utjecaju aktualne krizne situacije oko COVID-19 i potresa u Zagrebu na sudske procese, tijek zakonskih rokova i funkcioniranje ovrhi.

Na pitanje o funkcioniranju sudova ministar Bošnjaković je naveo da su primjenjene mjere sigurnosti kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze te su dane preporuke da se odgodi sve što se može odgoditi i da se postupa samo u hitnim predmetima kao što su kazneni predmeti s elementima nasilja, pritvor, zaštita od nasilja i slično, dok rasprava u predmetima koji mogu čekati da sve ovo prođe nema. Jedan dio sudaca, službenika i državnih odvjetnika je poslan da radi od kuće.

Najteže su potresom u Zagrebu pogođeni Županijski i Trgovački sud u Zagrebu te Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Dijelovi sudova koje nisu sigurni za uporabu izmjestiti će se u prostorije Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te u naše prostorije na Kennedyjevom trgu, a radovi na sanaciji su već započeli.

Na pitanje glede zakonskih rokova koji nalažu strankama postupanje u nekom vremenskom periodu, ministar Bošnjaković je naveo da je smanjenim aktivnostima na sudu radi zaštite od zaraze COVID-19 dolazi i do smanjenja broja postupanja ili obveza koje se traži od stranaka, ali da se i intenzivno analizira i razmišlja o sustavnom i zakonskom rješenju ove situacije na tragu rješenja sličnog onom Europskog suda za ljudska prava koji bi imao ograničeno trajanje, a u svemu će pomoći i procesi na kojima radimo već proteklih nekoliko godina, a koji se tiču olakšavanja strankama komunikacije sa sudom elektroničkim putem.

Glede ovrha smo dali preporuke da ih se odgađa, pogotovo one koje se usmjerene na deložacije, prodaje nekretnina, javne dražbe i slično. Preporuci su se odazvali i javni bilježnici čija je Komora donijela odluku da se prijedlozi za ovrhu zaprimaju i nacrti se rješenja rade, međutim, oni ne idu van dok ova situacija traje. Ove preporuke nisu na razini norme već su samo preporuke i od njih ima iznimki koje ovise o situaciji i odluci suca o hitnosti, naveo je, između ostalog, na ovu temu ministar Bošnjaković.

 

Izvor: HRT

Pisane vijesti