Ministar Bošnjaković odgovarao na pitanja novinara o funkcioniranju pravosuđa u vrijeme potresa i COVID-19

Slika slike/novi osj/izjavamini.jpg

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovarao je danas, u prostorijama Ministarstva pravosuđa, na pitanja novinara o funkcioniranju pravosudnog sustava u vrijeme opasnosti od zaraze COVID-19 i posljedicama potresa u Zagrebu na objekte pravosudnih i kaznenih tijela.

Ministar Bošnjaković je na pitanje o radu sudova u vrijeme opasnosti od zaraze izjavio da sudovi funkcioniraju u postupcima koji su hitni, npr. postupci u kojima se štite prava maloljetnika, postupci s elementima nasilja, postupci vezani uz pritvor i slično. Sve ono što se može odgoditi i u ovom trenutku nije najvažnije se odgađa. Komunikacija sudova i odvjetnika odvija se u elektroničkom obliku, dok je svaka komunikacija u kojoj je moguć fizički kontakt svedena na najmanju moguću mjeru, a jedan dio sudaca i službenika radi i od kuće.

Na pitanje o prekluzivnim i zastarnim rokovima u vrijeme opasnosti od zaraze i posebnog režima rada sudova, ministar Bošnjaković je naveo da se situacija analizira i razmišlja o sustavnom rješenju tj. donošenju Zakona kojim bi se situacija primjereno riješila te da je o svemu već razgovarao s predstavnicima Hrvatske odvjetničke komore.

Posljedice potresa u Zagrebu najvidljivije su na zgradama Županijskog suda u Zagrebu i Trgovačkog suda u Zagrebu te su radovi na sanaciji već počeli, dijelovi sudova koje nije moguće koristiti izmjestit će se na Općinski kazneni sud u Zagrebu i u naš objekt na Kennedyjevom trgu.

Glede aktualne situacije u zatvorskom sustavu ministar Bošnjaković je naveo da Zatvor u Zagrebu nije pretrpio nikakvu štetu u potresu, da su u hrvatskim zatvorima, kao mjera sprečavanja zaraze, već od ranije zabranjeni posjeti i izlasci zatvorenika na pogodnosti i kao rezultat toga u zatvorskom sustavu nema nijedan zabilježeni slučaj zaraze COVID-19 ni slučaj samoizolacije službenika zbog mogućnosti zaraze. Digitalizacijom pravosuđa će zatvorenicima biti omogućeno komuniciranje sa djecom i davanje iskaza sudovima putem videolinka. Preporučili smo da su zatvorski sustav u ovoj situaciji šalju samo društveno opasne osobe, a one koje kazne mogu izvršiti i kasnije da se šalje na izvršavanje kad sve ovo prođe, što je dovelo do smanjenja broja ljudi u zatvorskom sustavu, trenutno ih je 3600-3700 s tendencijom smanjivanja, a puni kapacitet je 3900 mjesta. Istina je da postoje istražni zatvorenici koji traže puštanje i štrajkaju glađu, ali ih je puno od toga već odustalo i pozivam i ostale da to učine i da normalno sudjeluju u sprečavanju rizika od zaraze.


 

Pisane vijesti