Memorijalna konferencija žrtvama komunizma i nacizma u Tallinnu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Tallinn/image-0-02-05-d05f2f01e2de57eabe1bc3110f4694d3931bc8d585184af0ac2a422cdb09492a-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske koje vodi državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa dr.sc. Kristian Turkalj sudjeluje na memorijalnoj konferenciji žrtvama komunizma i nacizma u Tallinnu.

Memorijalna konferencija žrtvama komunizma i nacizma u Tallinnu organizirana je na inicijativu Estonije, predsjedavajuće Vijeća Europske unije.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. godine Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Stoga je Vlada 2. ožujka 2017. godine  osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje će na sustavan i institucionalan način olakšati društveni dijalog te predložiti sveobuhvatne mjere suočavanja s prošlošću i preporuku pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima.

Pisane vijesti