Gostovanje ministra Malenice u emisiji "U mreži politike"

Slika /slike/U mreži prvog.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u emisiji „U mreži politike“ u kojoj se osvrnuo na stanje u pravosuđu, na izmjene i dopune Ovršnog zakona i promjene u sustavu lokalne samouprave.

Na početku same emisije ministar Malenica osvrnuo se na ranjavanje policajca na Markovu trgu i sigurnosne mjere. Tom prigodom ministar je poželio brz oporavak ranjenom policajcu.

„Nasilje nikada nije rješenje, ovo nas sve treba zabrinuti i moramo raditi da do ovakvih slučajeva u budućnosti ne dođe“, kazao je ministar Malenica.

O percepciji pravosuđa u javnosti ministar je naglasio kako će s nizom zakonskih izmjena smanjiti potrebno vrijeme za rješavanja zaostalih predmeta. Također, ministar je rekao kako institucije moraju razjasniti situacije u kojima dolazi do curenja informacija.

„Ministarstvo pravosuđa i uprave u dijalogu s Hrvatskom javnobilježničkom komorom predložilo je preporuke, svim javnim bilježnicima da se zaprimljeni prijedlozi naplate u tri faze; 19.10. naplaćivale bi se ovrhe zaprimljene do 30.6., 20.11. ovrhe zaprimljene do 31.8., a 20.1. ovrhe zaprimljene do 18.10. odnosno do prestanka moratorija. Javnobilježnička komora prihvatila je te preporuke te će se ovrhe provoditi u tri faze“, izjavio je ministar na temu ovrha te dodao kako vjeruje da će ovakav sustav naplate pomoći ovršenim građanima da se pripreme na naplatu. Upitan o deložaciji ovršenika, ministar Malenica podsjetio je da je Vlada u prethodnom mandatu zabranila ovrhe na jedinoj nekretnini fizičke osobe i na mogućnost prava smještaja ovršenika u trajanju od 18 mjeseci čija je nekretnina prodana u ovrsi.

Ministar Malenica naveo je i nadolazeće promjene u sustavu lokalne i regionalne samouprave pomoću kojih se procjenjuju uštede u proračunima jedinica od oko 100 milijuna kuna.

„U sadašnjem sustavu bira se 671 zamjenik; 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana. Pored toga, bira se i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalne manjine, a u predstavničkim tijelima građani na lokalnim izborima biraju 8.254 vijećnica i vijećnika. Predloženim izmjenama, smanjili bismo broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana za 634 tako da će se na idućim lokalnim izborima birali 37 zamjenika, odnosno zamjenici bi se birali u županijama i gradovima s više od 35.000 stanovnika. Paralelno s time smanjio bi se broj članova predstavničkih tijela za 20%“, zaključio je ministar Malenica.

Cijelu emisiju možete pogledati na poveznici.

Pisane vijesti