Europski tjedan mobilnosti

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Europski tjedan mobilnosti_2019/Mobilnost (10).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik dr.sc. Kristijan Turkalj pridružio se inicijativi Ministarstva zaštite okoliša i energetike povodom Europskog tjedna mobilnosti.

Na inicijativu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, a povodom Europskog tjedna mobilnosti potpredsjednici u Vladi RH Damir Krstičević, Zdravko Marić i Predrag Štromar te ministri Josip Aladrović, Mario Banožić, Vesna Bedeković, Darko Horvat, Ivan Malenica, Nina Obuljen Koržinek te državni tajnici Nikolina Klaić i Kristijan Turkalj pješice su se uputili na sjednicu Vlade.

„Hodanje je zdravo, rasterećuje promet u centru grada te štiti okoliš“ rekao je ministar Ćorić naglasivši kako je fizička aktivnost izuzetno važna u svakodnevnom životu. 

Ministri su prehodali oko 5 km te je svaki napravio 6543 koraka. Početna točka bila je Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a završna Trg svetog Marka.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek je pozvala građane da više koriste prijevozna sredstva koja ne zagađuju okoliš. „Oni koji me poznaju znaju da sam uvijek kada imam vremena na biciklu. Veseli me da je i infrastruktura za bicikliste sve uređenija te da je kretanje gradom sve sigurnije.“

„Svaki vid kretanja i fizičke aktivnosti je dobrodošao, no za mene je ovo tek zagrijavanje. Kao ministar obrane zahtijevam da je vojska aktivna i fizički i mentalno stoga su ovakve inicijative uvijek dobrodošle“ rekao je ministar Krstičević. 

Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 2002. godine s ciljem poboljšanja javnog zdravlja i kvalitete života, promoviranjem „čiste“ mobilnosti i održivog gradskog prijevoza.

Europski tjedan mobilnosti ove se godine obilježava pod sloganom „Krećite se s nama!“ te motivira na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim promicanja održivih prijevoznih sredstava, cilj ove akcije je pozvati građane da iskušaju alternativne načine prijevoza. 

Više od Europskom tjednu mobilnosti na http://www.mobilityweek.eu/.
 

Pisane vijesti