Otvorenje twinning projekta iz programa IPA 2007

Slika /arhiva/Root Folder/Antikorupcija/twinning1.JPG

 

Svečano otvorenje twinning projekta iz programa IPA 2007 „Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Podrška Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa“ održano je 15. rujna 2010. godine u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori u Zagrebu.

Tom prilikom uzvanicima su se obratili g. Tihomir Kralj, Voditelj projekta zemlje korisnika, g. Yves Charpenel, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Francuske, g. Maurizio Bortoletti, savjetnik Ministra uprave i unaprjeđenja za pitanja suzbijanja korupcije i transparentnosti u Republici Italiji, g. Jerome Pasquier, Veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj, Veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Tatijana Vučetić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa.

twinning1.JPG

G. Tihomir Kralj u svom obraćanju uzvanicima predstavio je projektne aktivnosti i planirane rezultate te je istaknuo važnost koju projekt ima za preventivno suzbijanja korupcije, podršku Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa i svim nositeljima mjera iz Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije.

G. Yves Charpenel naglasio je važnost prevencije s aspekta represivnog suzbijanja korupcije te je naveo pozitivna iskustva iz svoje prakse kao državnog odvjetnika u Republici Francuskoj.

twinning2.JPG

Veleposlanik Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo sastavom predstavnika prisutnih na konferenciji otvorenja te se u svom obraćanju uzvanicima osvrnuo na tri važna područja u prevenciji korupcije: financiranje političkih stranaka, rješavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti te prava na pristup informacijama. Naveo je da Republika Hrvatska mora napraviti određene pomake u tim područjima, što je važno za ispunjavanje mjerila u Poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Uzvanicima se u završnom govoru obratila gđa Tatijana Vučetić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Državna tajnica ukratko je  predstavila skupu sve napore koje Republika Hrvatska čini u borbi protiv korupcije te je posebno naglasila važnost sustavne i koordinirane primjene anti-koruptivnih zakona i mjera te osnivanje specijaliziranih odjela za borbu protiv korupcije u policiji, državnom odvjetništvu i na sudovima.

Projekt „Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Podrška Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa“ financira Europska Unija, na taj način podupirući Hrvatsku u daljnjem jačanju vladavine prava kroz učinkovitiju provedbu Strategije suzbijanja korupcije i pratećeg Akcijskog plana. Twinning projekt vrijedan 750 000 eura provode Ministarstvo pravosuđa Republike Francuske u suradnji s Uredom premijera Republike Italije i Ministarstvom uprave Republike Italije. Njegova je provedba započela u svibnju 2010. i trajat će do siječnja 2012. godine. Glavni korisnik projekta je Sektor za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa.

Sveobuhvatni cilj ovoga projekta je jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije kao i podrška Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa.